Blog geschreven voor Marjan van Buiten Altijd Beter!

Op de bonnefooi

O nee, hier loopt het dood! Kan gebeuren als je op goed geluk je route bepaalt. Rechtsomkeert dus, terug peddelen langs libellen en melk drinkende lammetjes. Helemaal niet erg hoor, het is namelijk niet ons doel om zo snel mogelijk bij onze eindbestemming aan te komen, maar om samen zoveel mogelijk te genieten van deze tocht in de Canadees. Dus dat doen we. Klaas kiest de route en geeft aanwijzingen over aan welke kant ik moet peddelen en op mijn beurt geniet ik van het enthousiasme waarmee hij zich daar vol overgave op stort.

Slangenwater

We zijn onderweg naar Natuureiland Jisp, waar we een weekend samen met andere tweetallen ouders en kinderen zullen verblijven om avonturen te beleven onder leiding van SamenStoer. Het weekend is speciaal voor kinderen van 6 t/m 9 jaar oud. Hartstikke leuk, want doordat het leeftijdsverschil tussen de kinderen klein is, ontstaat er direct een leuke klik. Al tijdens het verzamelen in de speeltuin naast het vertrekpunt klimt en klautert iedereen enthousiast door elkaar heen. Na een korte introductie doen we een aantal spelletjes om het ijs te breken. Ondertussen ziet een opmerkzame deelnemer een slang zwemmen in de aangrenzende sloot. Wat een spektakel! Voor wie nog durft gaan we vervolgens snel op weg met de kano’s.

Pijlen en speren

De voorpret voor het weekend begon al weken eerder toen we per post het programma ontvingen met daarbij een prachtig kindvriendelijk mes met daarin Klaas z’n naam gebrand. De weken voor het weekend werd dus al hard geoefend met het slijpen van takken tot speren en pijlen. En met iedere geslepen punt, groeide natuurlijk de zin om dan toch eindelijk te vertrekken.

Het onbewoonde eiland

Bij aankomst moet onze verblijfsplek natuurlijk eerst verkend worden. De paadjes gaan kris kras over het eiland, langs open plekken met hangmatten, stammetjes om op te zitten, een vlonder om over het water uit te kijken, terwijl je onderweg stiekem een framboosje mee kan pikken. Stromend water en elektriciteit zijn op het eiland niet aanwezig. De douche is een gieter aan een touw, de wc een Porta Potti in een simpel huisje en slapen doet iedereen in z’n eigen meegebrachte tentje. Eén van de eerste activiteiten is dan ook om deze samen op een centraal veldje op te zetten. 

Vuurtje stoken

Vuur maken is moeilijker dan je denkt. Vonken maken met een firesteel lukt misschien nog wel, maar zorg er maar eens voor dat ze op je houtsnippers of hoopje watten terecht komen. Met goede instructies lukt het bijna iedereen om uiteindelijk een vuurtje te laten ontstaan. Samen maken we er een groot vuur van, waarop water voor koffie en thee wordt gekookt, ’s avonds de hamburgers worden gegrild en marshmallows worden geroosterd. Op zondagochtend wordt het vuur gewoon weer opgestookt en garen we onze croissantjes aan een tak boven het vuur. Daar heb je best wat geduld voor nodig. Het zijn uiteindelijk dan ook vooral de ouders die met stok in de hand en een kop koffie dat geduld beoefenen tot de croissantjes goudbruin zijn. Dit terwijl de meiden een geheime ontmoeting hebben en de jongens (die daar natuurlijk lucht van hebben gekregen) ze bespieden. Ah… daarom was het dus ineens zo stil.

Genoeg stoers!

Naast het maken van vuur is er tijdens het weekend volop tijd om het water op te gaan. In een roeibootje, kano of suppend op een surfplank. Zwemmen kan natuurlijk ook, en al is het water best fris, bijna iedereen waagt uiteindelijk toch een duik. Eén van de stoerste activiteiten van het weekend is toch wel het schieten met een luchtbuks op ballonnen. Klaas kan niet wachten om een poging te wagen en is zo trots als een pauw als hij als eerste kind één van de ballonnen raakt. Ook het zoeken van waterdiertjes met schepnetje en loeppotje zorgt voor glimmende kindergezichten. Er worden vissen, kleine kreeftjes en garnalen gevangen, naast vele waterslakjes, larfjes en bootsmannetjes.

Flexibiliteit troef

Tijdens het weekend zijn er verschillende momenten dat er gezamenlijk activiteiten worden ondernomen of spelletjes gedaan. Wel op een hele fijne flexibele manier, zodat je als kind ook prima even kan overslaan of een andere activiteit kan kiezen als je ergens minder zin in hebt. Wat mij betreft veel fijner dan een strak georganiseerd schema aan activiteiten. Veel te doen dus, maar met je eigen invulling als je daar behoefte aan hebt.

Terug dromen

Verbinding tussen ouder en kind staat centraal tijdens het weekend. Even volle aandacht voor elkaar, samen nieuwe dingen beleven, waarbij de normale dagelijkse afleidingen ver weg aan vaste wal achter zijn achtergebleven. Als kroon op het weekend maak je ook nog een mooi aandenken voor de ander, waarbij je even stil staat bij hoe bijzonder je elkaar vindt. En natuurlijk is het leukste daarvan;  iedere keer dat je het ziet, ben je in gedachten weer even met je kind terug op dat onbewoonde eiland in Jisp!